title_circle.gif (334 bytes) פעילות חברתית
חיפוש       

 

ספר הבישול המקורי של הר-אדר 

מיטב המתכונים ישירות ממטבחי התושבים, ירושות ממסורת בית אמא ויצירות קולינריות חדשות לחלוטין בסגנון (וטעם) עתידני...

 

פתח דבר:

 

 

מדורי הבישול בחנויות הספרים מלאים ספרי
בישול: ספרים יפים, ספרים גדולים, מהודרים,
ואנינים. הכול בהם "מוקפץ" או "מצומצם" או  "מוקרם".

 

גם לנו יש ספר: "ספר הבישול של מועדון 50+" – ספר קטן וצנוע ועם זאת עשיר, עתיר קלוריות ואינפורמציה, המבוסס על מאות שנים של ניסיון. 

 

עכשיו אנו יודעים מי מבשל מה, מי מעריך אוכל טוב, ואצל מי חביתה נחשבת אוכל מבושל.

 

המתכונים בספר מלמדים על העדפותיהם של חברי המועדון ועל טעמם. על פי המבחר המוצע אנחנו ממש מועדון לא בריא. ניכרת העדפה ברורה לפחמימות, את הירקות אוכלים מטוגנים, והמרקים מגיעים כנראה בעיקר מקופסאות.

 

אז מה יש לנו כאן? תבשילי עוף, בשר ודגים, כמה מרקים, פשטידות ופחמימות אחרות, כמה סלטים, דברי מאפה ועוד כמה מתכונים שלא נופלים תחת כותרות מובהקות.

 

הכול  משלנו. המתכונים מגוונים: בסיסיים ומתוחכמים, קלים ומורכבים, דיאטטיים ועשירים, מתכונים מבית אמא ומתכונים שאמא שלנו אפילו לא חלמה עליהם.

 

תודה רבה למי שנענו ותרמו ממתכוניהם לספר.

 

                                                

תשרי, תשס"ו                                                   

 

                                                                     שרה חסון

 

 

 

                                                              

                                                                                

תוכן:

 

 

עוף, בשר, דגים                                                         

עוף בעשבי תיבול                      עליזה אילון                                              

עוף בתנור                                 בהירה מתתיהו    

חמין מקרונים                          עמליה ליאור     

עוף ממולא                                פירחה עלוני      

אוש פלא                                   צבייה יוסופוף   

רוסטביף – סינטה בתנור        לאה קסל           

רצועות בשר בחצילים              לאה קסל                   

כדורי בשר ברוטב                     שרה זקן            

בשר בתנור                                אורנה מחנאי     

דג בנענע                                     שושנה קיסר      

געפילטע פיש                              גדעון אלפרט ז"ל

געפילטע פיש                              אתי מתתיהו      

דג במיץ עגבניות                         שרה חסון         

 

מרקים                                                                          

מרק" חרירה"                           זהבה אפרתי               

מרק בשר בסיר ענק                  שושנה קיסר      

מרק עוף                                     הניה קורגן        

 

ירקות, פשטידות ועוד

ארטישוק ממולא                        בהירה מתתיהו   

במיה ברוטב                                 זיוה לוי             

כרובית במיקרו                            שרה חסון              

"קנבטה" כרובית ממולאה          ברכה כהן         

קוגל ירושלמי                               גדעון אלפרט ז"ל   

פשטידת אטריות למרק עוף        אלה גואל          

אורז חגיגי                                    פירחה עלוני      

עלי גפן ממולאים                          שרה זקן           
כרוב ממולא                                  שרה זקן          
מג'מומה-סלט ירקות מבושל            שרה חסון         

באכצ' אורז בעשבי תיבול               גאולה גיל            

מדיאס                                           סימה בן חיים     

פסטה עם עגבניות מיובשות             טוני בניטה        

גליל בצק עלים עם בשר טחון          עליזה אילון       

קובנה  (לחם תימני)                       שולי גלוסקא    

פשטידת כרישה וקישואים              גאולה גל           

שבלולי גבינה או תרד                     עליזה אילון         

פשטידת תפוחי אדמה וחצילים       אשר אקר          

זיתים מרוקניים מבושלים              שרה חסון         

קובנה                                            שושנה קיסר     

חטיפי בורקס                                שושי אשל         

קנלוני                                            ברכה ברנע        

לחם ירקות                                   שוש אלימלך      

פוקצ'ה                                          שוש אלימלך     

רוטב צ'ימיצ'ורי                           דיאנה אורן       

 

סלטים

סלט חסה ברוטב צ'טני                תלמה סגל          

מוס טונה                                       כוכי לוי             

סלט גזר                                         פירחה עלוני      

סלט ברוקולי                                 פירחה עלוני          

סלט וולדורף                                 הדיה אפשטין    

סלט אבוקדו ויוגורט                   אלה גואל          

סלט מנגו עם גבינת פטה             אתי פינטו          

סלט וולדורף-אגסים                   לאה קסל           

סלט חצילים קלויים                   שרה חסון         

 

מאפים: עוגות, עוגיות ומלוחים

עוגת פישפישתין – עוגת סולת       אתי קארו          

עוגת תפוחי עץ                                 אתי פינטו          

רולדה עם שמנת מתוקה ופודינג   גאולה גל           

עוגת אגוזים נמוכה                         חנה בויקו         

עוגיות שקדים איטלקיות               לאה קסל           

פאי פירות                                        לאה קסל           

קינוח פירות מהיר                           שרה חסון         

עוגת פרג                                          צביה לבסקי      

עוגת גזר                                          אורנה מחנאי     

עוגיות טחינה                                  אורנה מחנאי     

עוגת גבינה                                       נאוה גל                

עוגיות ממרח תמרים                      גאולה גל           

עוגיות לקום                                    ענת איתן                      

עוגיות במילוי תמרים ואגוזים     שרה זקן           

בייגל                                                שרה זקן           

"מלוחים"                                       ב.  אברמיצקי    

חטיפים מלוחים                             שרה חסון         

 

 קינוחים ועוד...

סורבה בחצאי לימונים                 חדוה לוי           

קינוח גלידה על טוהרת הפרי       עליזה אילון       

ריבת תפוזים מעולה                      עליזה אילון       

תפוחים אפויים                             צבייה לבסקי    

חבושים - מרשמי ראש השנה      סוזן בן-זכרי      

סיר לראש השנה                            סוזן בן-זכרי      

גרנולה ביתית                                  צביה לבסקי      

Irish Cream                                   שרה חסון         

לימונצ'לו – ליקר לימון                  שרה חסון         

 

 

 

 

 

                                             

 המתכונים:

 

 

 

עוף, בשר, דגים

 

 

עוף בעשבי תיבול                                       עליזה אילון

 

6 כרעי עוף מחולקים,

עשבי תיבול: קורנית, רוזמרין, מרווה, בזיליקום, עלי דפנה – 4 גבעולים מכל אחד,

1 כף פפריקה מתוקה,

3 כפות מחוקות אבקת מרק,

4 כפות רוטב סויה,

4 כפות רוטב צ'ילי,

3 כפות ריבה, רצוי תפוזים או משמש,

1/2 כוס יין לבן,

מיץ מלימון אחד,

1 כף דבש,                                                    

1-2 ראשי שום,

שמן זית.

 

למרוח תבנית בשמן זית בנדיבות. לפזר את כל עשבי התיבול. לערבב את שאר החומרים, לטבול בהם את חלקי העוף ולהניח בתבנית, לטפטף מעט מהדבש. לפרק את ראשי השום ולפזר את השיניים עם קליפתם בתבנית.

לכסות בניר אלומיניום, לאפות כשעה וחצי בחום בינוני, להסיר את נייר האלומיניום לקראת סוף האפייה.

 

 


 

עוף בתנור                                             בהירה מתתיהו

 

עוף מחולק,

6-7 שיני שום,

כף רסק עגבניות,

רוטב סויה,

אבקת מרק עוף,

כף דבש,

מעט שמן וחומץ.

 

לכתוש את השום ולערבב עם כל החומרים. לטבול את חלקי העוף, לאפות בתנור מכוסה בנייר אלומיניום. להסיר את הנייר כרבע שעה לפני תום האפייה.

 


 

חמין מקרונים                                             עמליה ליאור

 

מתכון מסבתי הספרדייה. את הביצים שבמתכון העברתי מהחמין האשכנזי, וכך נשמר אצלנו שלום בית.

 

מצרכים ל-10-12 סועדים:

2 חבילות מקרונים עבים,

כ-10 תפוחי-אדמה גדולים קלופים,                     

כ-15 מנות עוף (כרעיים,)

ביצים לא מבושלות שטופות היטב,

אבקת מרק עוף,

פפריקה ומלח לפי הטעם,

3/4 כוס סילאן (דבש תמרים),

שמן קנולה,

סיר גדול ורחב עם מכסה, דפי נייר אפייה,

קערות עבודה גדולות.

 

להרתיח את המקרונים עם מעט מלח, לבשל חצי בישול (חשוב!), לסנן ולשים בקערה גדולה. לתבל ביד נדיבה בפפריקה מתוקה ובאבקת מרק עוף ולצקת שמן קנולה עד לקבלת מעטה אחיד ובוהק.

לפרוס את תפוחי האדמה בעובי של כ-1 ס"מ ולתבל כמו את המקרונים.  כך גם את כרעי העוף – ללא השמן.

לשמן את תחתית הסיר, להניח דף אפייה ולשמן את צדו העליון. לצקת את הסילאן על נייר האפייה, ולרפד את תחתית הסיר בפרוסות תפוח האדמה. עליהן להניח בשכבות קצת יותר ממחצית המקרונים, עליהם להניח את הביצים ואת נתכי העוף. לסיים בשאר המקרונים.

לכסות הכול הנייר אפייה ולהכניס את השוליים פנימה בעזרת מרית פלסטיק.

לכסות את הסיר במכסה ולאפות בחום בינוני כשעה. להנמיך ל-140 מעלות לשעתיים-שלוש, ואחר-כך להוריד הטמפרטורה לכ-100-120 מעלות עד לשעת ההגשה – סך הכול  כחמש שש שעת בתנור.

עם הוצאת החמין מהתנור יש להסיר את נייר האפייה העליון ולהפוך את הסיר למגש אפייה.

הערה: אין צורך להוסיף נוזלים למתכון.

 


 

עוף ממולא                                                   פירחה עלוני

 

למילוי – ראו מתכון לאורז חגיגי, עמ' 17.

ממלאים את העוף ושמים בתבנית עמוקה.

אופים כשעה ומדי פעם יוצקים מהרוטב הבא:

1 בצל קצוץ,

3 שיני שום,

1/2 כוס דבש,

1/2 כוס סויה,

1.5 כוס יין אדום,

2 כפות תרכיז רימונים,

פלפל שחור,

15-20 משמשים שלמים.

 


 

 

 אוש פלא                                                  צבייה יוסיפוף

 

זהו מתכון בוכרי ממטבחה של צבייה, שאמנם לא גרה בהר-אדר, אבל משתתפת אתנו בחוג הציור.

 

1 עוף מחולק,

3 בצלים בינוניים,

1 כוס שמן,

4  כוסות אורז טוב,

5 גזרים גדולים חתוכים לגפרורים,

מלח, פלפל.

יש להשתמש בסיר בעל תחתית עבה ומכסה סגור היטב.

לטגן את הבצל, להוסיף את נתחי העוף ומעט מים ולערבב. כשהעוף מבושל חלקית להוסיף את הגזרים החתוכים לגפרורים ואת האורז ולתבל לפי הטעם. לכסות במים בגובה 1 ס"מ מעל האורז. להביא לרתיחה ולבשל על אש גדולה עד שהמים מתאדים. להנמיך את האש ולהמשיך לבשל עוד חצי שעה.

 

 


 

רוסטביף – סינטה בתנור                               לאה קסל

 

1.5 ק"ג בשר, רצוי סינטה,

2 כוסות מיץ תפוזים טרי,

כ-5 כפות חרדל דיג'ון.

 

להשרות את הבשר במיץ שלושה ימים במקרר. למרוח בחרדל, לפזר על הבשר סוכר חום ולאפות בתנור בחום בינוני.

 לסינטה יש נטייה להתייבש, ולכן יש לבדוק לאחר כחצי שעה – הבשר במרכז הגוש צריך לקבל גוון ורדרד. את רוטב ההשריה ניתן לצמצם ולהגיש בכלי נפרד.

 


 

רצועות בשר בחצילים                                     לאה קסל

 

מתכון נפלא זה למדתי בסדנת בישול של בני סיידא. המתכונים שלו טעימים,  מדויקים ולא מסובכים.

 

1/2 ק"ג בשר בקר (רצוי שייטל) או חזה עוף חתוך לרצועות,

למשרה: 2 כפות רוטב סויה, 2 כפות ברנדי, 3 חלבונים, 2 כפות עמילן תירס, 2 כפות יין לבן יבש.

2 חצילים חתוכים לאצבעות (לא חייבים לקלף),

שמן לטיגון עמוק,

6 שיני שום קצוצות,

1 כפית אבקת זנגוויל (ג'ינג'ר),

1 פלפלון שאטה,

 עוד 2 כפות רוטב סויה + 2 כפות ברנדי,

מלח ופלפל,

בצל ירוק לקישוט.

 

להשרות את הבשר בחומרי המשרה לשעה. לטגן את אצבעות החציל בשמן עמוק להשחמה, להניח על נייר סופג. לטגן במעט שמן את השום, הזנגוויל והשאטה, להוסיף את הבשר ולהמשיך לטגן עוד כ-5 דקות. להוסיף את החצילים, רוטב סויה, ברנדי, מלח ופלפל ולהמשיך ולטגן עוד 3 דקות. לקשט בבצל ירוק קצוץ.

 


 

כדורי בשר ברוטב                                            שרה זקן

 

לקציצות:

1 ק"ג בשר טחון,

3 בצלים,

1 ביצה,

2 כפות פירורי לחם,

מלח, פלפל שחור, כמון – לפי הטעם.

 

לקצוץ ולהשחים את הבצל. להוסיף את החומרים האחרים ולערבב היטב עם הבשר. ליצור מהתערובת כדורים, לטגן או לאפות בתנור.

לרוטב: להשחים 2 בצלים, להוסיף 2-3 עגבניות חתוכות לקוביות, לאדות מעט ולהוסיף כף רסק עגבניות, מלח ופלפל, 1/2 כפית סוכר ומיץ מחצי לימון.

להוסיף את כדורי הבשר לרוטב המוכן ולבשל על אש קטנה עוד  15 דקות.

 

 


  

בשר בתנור                                               אורנה מחנאי

 

בשר טרי: סינטה או כתף,

עלי דפנה,

אבקת מרק בצל.

 להכין יריעה גדולה של נייר אלומיניום, לפזר עליה אבקת מרק בצל ועלי דפנה. להניח את הבשר ולכסות בעוד אבקת מרק ועלי דפנה. לסגור ולאטום היטב, רצוי ביריעה נוספת של נייר אלומיניום. לאפות בתנור בחום גבוה כשעה וחצי.

כשהבשר עדיין חם לפתוח בזהירות מעל קערה ולאסוף את הרוטב שנוצר.

לקרר את הבשר ולפרוס רק למחרת.

מרגע זה אפשר להקפיא את הבשר ואת הרוטב.

בחימום אפשר להוסיף פטריות חתוכות.

 

 


 

דג בנענע                                                   שושנה קיסר

 

פילה דג סלמון, דניס או בורי,

4 שיני שום,

צרור קטן של עלי נענע,

פלפל ירוק חריף, כ-10 ס"מ,

שמן זית,

מיץ לימון,

מלח, פלפל.

לכתוש או לטחון את השום, הנענע והפלפל. להוסיף שמן זית, מלח, פלפל שחור גרוס ומיץ לימון.

להניח הדג בתבנית, לכסות ברוטב. להכניס לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות ולאפות כ-20 דקות. להנמיך הטמפרטורה. לאפות עוד כ-10 דקות.

 


 

געפילטע פיש

מתוך אוסף המרשמים שליקט וערך גדעון אלפרט ז"ל.

 

2 דגי קרפיון - כל אחד במשקל של קילו,

2 בצלים,

1 גזר,

2-3 ביצים גדולות,

3-4 כפות פירורי לחם או קמח מצה,

4 כפיות סוכר,

1 כפית מלח, עד 1 כפית פלפל שחור, עד 1 כפית פלפל לבן.

טוחנים את הדג ללא ראש ועצמות. טוחנים או מגרדים בפומפייה את הבצל. מוסיפים 2 כפיות  סוכר, מלח, פלפל (רצוי גרוס) ואת הביצים – אחת אחת. בסוף מוסיפים את פירורי הלחם, עד שנוצרת עיסה לא דלילה ולא מוצקה מדי. מניחים במקרר לשעה.

מרתיחים בסיר גדול 4-5 כוסות מים. מוסיפים את הראשים ואת עצמות הדג, בצל וגזר חצויים,  כפית מלח, כפית פלפל לבן ו-2 כפיות סוכר.

מבשלים כ-20 דקות ומרחיקים את חלקי הדג.יוצרים קציצות מבשר הדג, מכניסים לסיר זו אחר זו, מנמיכים את האש לבערה נמוכה ומבשלים כשעתיים בסיר סגור.

 


 

געפילטע פיש                                            אתי מתתיהו

 

שני קרפיונים בגודל בינוני (שהקצב ינקה ויטחן פעמיים). לשמור את ראשי הדגים. לדג הטחון להוסיף 3 ביצים, בצל קצוץ – חלק מטוגן וחלק חי- פירורי לחם או קמח מצה לפי הצורך, מעט שמן, כף סוכר, מלח והרבה פלפל שחור. להניח במקרר.

 

בסיר גדול להזהיב במעט שמן כמות גדולה של בצל וגזר פרוסים לטבעות. להכניס את ראשי הדגים, להוסיף מים בכמות  לכיסוי הקציצות. לתבל במלח, בפלפל שחור ובמעט סוכר ולהרתיח. ליצור קציצות מאורכות בידיים רטובות, להכניס למים ולבשל כשעה על אש נמוכה.

 

 


  

דג במיץ עגבניות                                            שרה חסון

 

10 שיני שום,

1/4 כוס שמן זית,

צרור גדול של כוסברה או פטרוזיליה,

3-4 כפת גדושות רסק עגבניות,

מים,

מלח, פלפל שחור או חריף, לפי הטעם.

 

מאדים בשמן את השום הפרוס. להקפיד שלא ישחים. מוסיפים את עלי הכוסברה או הפטרוזיליה, ללא הגבעולים, וממשיכים בטיגון זמן קצר. מוסיפים את הרסק מהול בכוס מים, טועמים ומתבלים.

מניחים ברוטב פרוסות של דג, ומבשלים על אש קטנה 20-30 דקות.

אוכלים עם הרבה חלה טרייה.

 

 

 

מרקים

 

 

מרק" חרירה"                                             זהבה אפרתי

 

מרק עשיר בירקות וקטניות, מזין מאוד ויכול לשמש כארוחה בפני עצמה. מרק זה משמש כמנה עיקרית בארוחות המסיימות צומות, כמו צום תשעה באב ויום הכיפורים.

מרק טעים ביותר ואהוב גם על מי שאינם חסידים של מרקים (כמו הבנות שלי...)

פירוש השם אינו ידוע. יש גרסאות שונות למרק זה שמקורו במרוקו, והוא רווח גם בקרב ערביי מרוקו בצום הרמדאן.

 

1 בצל בינוני קצוץ,

1 גזר חתוך לקוביות,

2 קישואים חתוכים לקוביות,

2 עגבניות בשלות חתוכות,

6-7 עלי כרפס קצוצים (עלים וגבעולים,)

1.5 כוסות חומוס מבושל (אפשר מקופסה),

1 כוס עדשים שהושרו במים רותחים כשעה,

 מלח, פלפל שחור,

3 כפות שמן,

מיץ מחצי לימון בינוני,

1 – 1/2 כוס אטריות דקות למרק (אפשר גם אטריות אורז), לא חובה,

8-10 כוסות מים.

 

בסיר גדול מחממים את השמן  ומאדים את הבצל הקצוץ. מוסיפים את הקישואים, את הגזר, העגבניות והסלרי ומאדים כשתי דקות נוספות. מסננים את העדשים ומוסיפים לסיר. מוסיפים את גרגרי החומוס ואת המים.

מבשלים כשעה, או עד שהירקות והקטניות יתרככו.

מרסקים במעבד מזון מחצית מהמרק (או יותר, לפי העדפה אישית) ומחזירים לסיר. מוסיפים מים לפי הצורך, מתבלים במלח ובפלפל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האטריות ומיץ הלימון.

 


 

מרק בשר בסיר ענק                                  שושנה קיסר

 

בסיר גדול מאוד שמים 750 גר' בשר בקר למרק. מבשלים
כחצי שעה. מוסיפים עוף חתוך וירקות: בצל, שום, עגבנייה,
תפוחי אדמה, דלעת, קישוא – כל מה שיש  ואבקת מרק.
התימנים מוסיפים עלי נענע . לקראת סוף הבישול מוסיפים
מלח וכף חואויג' (הל, כמון ופלפל שחור). מבשלים עד שהבשר
רך.

 

 


 

מרק עוף                                                        הניה קורגן

 

הרבה נכתב על  מרק העוף האשכנזי, העוף המכובס, ולא תמיד לטובה. היום אני כותבת בשבחו מתוך געגועים לטעמו המיוחד של המרק של אבא שלי – טעם וריח שילדיי, נכדיו, מזהים עד היום כ"המרק של סבא". אני עושה כמיטב יכולתי, אבל משהו חסר...

 

2-3 כרעיים של עוף,

2-3 גזרים קלופים,

 שורש פטרוזיליה,

צרור קטן של פטרוזיליה, סלרי,

1-2 קישואים,

בצל שלם,

דלעת (לא חובה),

מלח, פלפל לפי הטעם.

 

מבשלים את נתחי העוף בכמות מים נדיבה. יש להקפיד להסיר את שכבת הקצף כדי לשמור על צלילות המרק. שוטפים את הירקות ומוסיפים למרק. מתבלים ומבשלים  כשעתיים. מסננים את המרק ומפרידים את הבשר מהירקות. להגיש עם אטריות, שקדי מרק, או ירקות המרק החתוכים.

"גרסת הנכדים" – מרק עוף "גרבר": מרסקים במעבד מזון את הירקות ואת הבשר. נכדיי, יואב ואורי, אוכלים ונהנים.

 

 

ירקות פשטידות ועוד

 

 

ארטישוק ממולא                                   בהירה מתתיהו

 

לקנות תחתיות ארטישוק קפוא. להכין תערובת של בשר טחון, פטרוזיליה קצוצה, בצל מלח ופלפל שחור. למלא את תחתיות הארטישוק בבשר. לטבול כל תחתית בפירורי לחם ואחר כך בביצה ולטגן בשמן. להוציא ולהניח על נייר סופג.

להכין רוטב ממים, לימון, שום, שמן, פלפל שחור וכורכום ולבשל בתוכו את תחתיות הארטישוק. לקראת הסוף מוסיפים כף אבקת מרק פטריות מדוללת במעט מים ומבשלים עוד 5 דקות.

 

 


 

במיה ברוטב                                                      זיוה לוי

 

1/2 קילו במיה,

 2 עגבניות,

 1 בצל,

 2 שיני שום,

 כף מיץ לימון,

 פלפל שחור,

 מעט מלח.

לנקות, לייבש, לקטום ולאפות את הבמיה בתנור במעט שמן כחצי שעה. להכין רוטב משאר המצרכים. להוסיף את הבמיה לרוטב החם, ולבשל עוד 1/2 שעה.

 

 


 

כרובית במיקרו                                           שרה חסון

 

ממש קלי קלות: מנקים כרובית יפה ומניחים על ניילון נצמד. מטפטפים או מרססים מעט שמן, ומפזרים 2-3 כפות אבקת מרק בצל. עוטפים היטב בניילון הנצמד ומכניסים למיקרו ל-10– 13 דקות, לפי גודל הכרובית. טוב חם או קר.

 


 

 

"קנבטה" כרובית ממולאה                             ברכה כהן

 

קנבטה, כרובית בלדינו, היא מאכל של יהודים ממגורשי ספרד, שעמם נמנית גם משפחתי, שהגיעה לסלוניקי שביוון. מאכל חגיגי זה אהוב במיוחד במשפחתנו.

 

כרובית, עדיף טרייה,

1/2 ק"ג בשר טחון של בקר, עוף או הודו,

קמח מצה,

בצל, שום , פטרוזיליה, מלח, פלפל,

3 ביצים,

תפוחי אדמה,

שמן קנולה לטיגון,

קופסת עגבניות מרוסקות.

 

לפרק את הכרובית לפרחים בגודל בינוני ולחלוט שתי דקות במים רותחים.

 

לקלף ולפרוס תפוחי אדמה לריפוד תחתית סיר רחב. לרכך 5 דקות במיקרו במעט מים.

 

להכין מהבשר ומהתבלינים תערובת כמו לקציצות.

להצמיד מתערובת הבשר לפרחי הכרובית ולהדק היטב.

לטגן את פרחי הכרובית והבשר כמו שניצל: לטבול בקמח ובביצה ולטגן בשמן.

 

להניח את פרחי הכרובית על גבי פרוסות תפוחי האדמה.

במעבד מזון להכין רוטב מהעגבניות המרוסקות, הפטרוזיליה,  1/2 כוס מים רותחים, חצי כפית סוכר, שום ותבלינים נוספים לפי הטעם. לבשל 2-3 דקות על אש נמוכה ולצקת על פרי הקנבטה.

 לבשל כ-45 דקות אל אש נמוכה.

 


 

  

קוגל ירושלמי

 מתוך אוסף המתכונים שליקט וערך גדעון אלפרט ז"ל

 

חבילת אטריות מס' 10,

3 ביצים גדולות,

שליש כוס שמן,

7 כפות סוכר,

כפית פלפל שחור (לפי הטעם),

כפית עד שתיים מלח.

 

להרתיח מים בסיר גדול ולבשל את האטריות 4-5 דקות. לסנן ולשטוף את האטריות במים קרים. להשאיר במסננת לייבוש ולהעביר לקערה.

לחמם במחבת את השמן והסוכר תוך בחישה מתמדת ליצירת קרמל. להסיר מהאש ולצקת במהירות לקערה אל תוך "גומה" באטריות. לערבב היטב. להוסיף את הביצים ולתבל.

לשמן במעט שמן סיר לאפייה ולצקת אל תוכו את תערובת האטריות.

להניח לאפייה על פלטה חשמלית. לאחר כמה שעות הופכים את הקוגל, מחזירים לסיר וממשיכים לאפות עד שישחים.

 

 


 

פשטידת אטריות למרק עוף                           אלה גואל

 

סבתא שלי, ציפורה, הייתה ידועה בנהלל כבשלנית מעולה, שידעה להכין מטעמים ממה שיש, גם כשהאוכל לא היה בשפע. פשטידת האטריות בתוך מרק העוף הייתה אהובה עליי כילדה, ובזכותה מוכנים  שלושת בניי לאכול גם את המרק, כי בלי מרק לא מקבלים פשטידה...

 

לבשל חבילת אטריות למרק לפי ההוראות. לסנן. לערבב עם 2 ביצים, מלח ופלפל ולטגן משני הצדדים במחבת משומנת ומכוסה עד להשחמה. לחלק למשולשים ולהגיש בתוך המרק.

 

 


 

אורז חגיגי                                                  פירחה עלוני

 

מתכון יפה ונכון לראש השנה.

 

לטגן עד שקיפות 2 בצלים גדולים קצוצים ו-2 שיני שום ב-1/2 כוס שמן.

להוסיף לסיר כף מלח, פלפל שחור לפי הטעם, 18 משמשים קצוצים ו-1.5 כוס כוסברה קצוצה ולהמשיך לטגן קלות.

לשטוף ולייבש היטב 3 כוסות אורז, להוסיף לסיר ולהמשיך ולטגן

 מעט.

לכסות ב-5 כוסות מים רותחים. לערבב עד לרתיחה. להנמיך את

האש למינימום ולבשל עוד 20 דקות. להסיר מהאש ולעטוף במגבת

עוד כרבע שעה.

בעת ההגשה לפזר מלמעלה 100 גר' צנובר מטוגן וגרגרי רימון.

 


 

 

עלי גפן ממולאים                                             שרה זקן

 

4 כוסות אורז עגול,

10 שיני שום,

עלי סלרי,                                                 

בצל יבש או ירוק,

עלי גפן,

מלח, פלפל שחור,

לימון,

שמן.

 

לשטוף את האורז. לקצוץ את השום, את הבצל ואת עלי הסלרי. להוסיף מלח, פלפל, שמן ולימון ולערבב.

למלא את עלי הגפן ולסדר בסיר. לכסות ב-2 כוסות מים, להביא לרתיחה על אש גבוהה, להנמיך ולבשל עוד כשעה.

 


 

 

כרוב ממולא                                                     שרה זקן

 

3 כוסות אורז עגול,

ראש כרוב לבן,

2-3 בצלים,

2-3 עגבניות,

מלח, פלפל שחור,

רסק עגבניות,

1/2 כוס שמן,

מיץ מלימון שלם.

 

 לשטוף את האורז, לחתוך את העגבניות לקוביות להוסיף לאורז. לקצוץ ולטגן את הבצלים ולהוסיף לאורז. להוסיף גם מלח, פלפל, שמן, מיץ לימון וכף רסק עגבניות. למלא את עלי הכרוב ולסדר בסיר שטוח. לכסות ב-2 כוסות מים, מעט מלח ומיץ לימון. לבשל 50 דקות על אש קטנה.

 

 


 

מג'מומה – סלט ירקות מבושל                      שרה חסון

2 כפות שמן,

4-5 עגבניות בשלות,

2-3 פלפלים ירוקים, אפשר חריפים

1 כף שיני שום גדולות,

1/2 כף פפריקה,

2 עלי דפנה, או בזיליקום, לפי הטעם.

 

חותכים את העגבניות והפלפלים לקוביות. שמים את כל החומרים בסיר ומבשלים כ-10 דקות על אש קטנה. מוסיפים 1/4 כוס מים וממשיכים לבשל עד שהתערובת מסמיכה.

 

 

 


 

 

באכצ'                                                                 גאולה גיל

 

צבי גיל: "גרנו אז בירושלים בשכונת "בית ישראל" במרחק של  כ-200 מטר מהגבול הירדני (כיום שכונת "שמואל הנביא"). ביום שישי, יום הכרזת המדינה, בשעת הצהריים הופגזה ירושלים. נאלצנו לעזוב את הבית למקלט ברחוב שטראוס. המטלטלים, כולל הארוחה לשבת הונחו בעגלת תינוקות. באותו יום לא אכלנו דבר. למחרת בשבת הייתי מאוד רעב. נגשתי לסיר, פתחתי אותו ובתוכו היה באכצ'. הריח שהפיץ אותו תבשיל מלווה אותי עד היום. לכן אני מאוד אוהב באכצ', המעורר בי זיכרון ילדות." 

באכצ' הוא אורז עם "עלים" ירוקים. אפשר להכין אותו עם בשר או בלי בשר. להלן שתי האפשרויות:

 

3 כוסות אורז,

6 כפות שמן,

1 בצל בינוני,

½ חבילת פטרוזיליה,

1 חבילת כוסברה,

3 כפיות מלח, ½ כפית פלפל שחור, מעט כורכום,

½ ק"ג בשר חתוך לקוביות קטנות או בשר טחון.

 

לטגן בצל קצוץ, עד להזהבה.

להוסיף את הבשר ולהמשיך לטגן עד לריכוך הבשר, להוסיף פלפל שחור ומעט כורכום.

כשהבשר מבושל מוסיפים את האורז ומערבבים.

מוסיפים 6 כוסות מים רותחים+ מלח.

מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה, מערבבים.

מסיפים את הכוסברה הקצוצה ומערבבים.

מבשלים עד לספיגת המים וממשיכים בבישול על חום נמוך כ-20 דקות.

 

באכצ' בלי בשר מתחילים בטיגון האורז בשמן, מוסיפים מים, ירק ומלח, ומבשלים עד ספיגת המים ועוד מבשלים  כ-20 דקות בחום נמוך.

 

 


  

מדיאס                                                       סימה בן חיים

 

מתכון מבית אמא

8 קישואים עגולים,

8 תפוחי אדמה קטנים,

1/2 ק"ג בשר טחון,

חופן פטרוזיליה,

אבקת מרק עוף,

קמח מצה,

ביצים,

שמן,

קופסה קטנה של רסק עגבניות,

מלח, פלפל, כמון, פפריקה.

 

מערבבים את הבשר הטחון עם פטרוזיליה קצוצה, 3 כפות קמח מצה, ביצה אחת ומעט מלח, פלפל וכמון.

חוצים את הקישואים ואת תפוחי האדמה באמצע, חופרים ויוצרים בהם גומה וממלאים בתערובת הבשר. מקמחים את הצד שבו הבשר בקמח מצה, טובלים בביצה ומטגנים בשמן עד להשחמה. הופכים לצד השני לטיגון קצר – כדקה.

מסדרים את הקישואים ואת תפוחי האדמה בשני סירים נפרדים. את תפוחי האדמה מכסים ברוטב העשוי מליטר מים + 5 כפות אבקת מרק, מלח ופלפל. את הקישואים מכסים ברוטב דומה: ליטר מים +  כפות אבקת מרק, תבלינים + קופסת רסק עגבניות.

מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל עוד 45 דקות.

ניתן להמשיך בבישול עוד שעתיים על פלטה או על פתילייה.

 

 

 


  

פסטה עם עגבניות מיובשות                        טוני בניטה

 

יש בעגבניות המיובשות משהו ים תיכוני: שפע עגבניות ושמש. הן ישביחו כל תבשיל, והן טובות גם על לחם שחור טרי וגבינה.

לעגבניות המיובשות:

3 ק"ג עגבניות שרי בכל גודל, 2 כפות מלח גס.

שוטפים את העגבניות, חוצים אותן ומניחים בצפיפות, כשצידן החתוך כלפי מעלה, בתבנית מרופדת בנייר אלומיניום. מפזרים מעל מעט מלח גס ואופים כמה שעות בתנור, רצוי טורבו, בדרגת חום של 70 מעלות. יש להשאיר את דלת התנור פתוחה מעט כדי לאפשר לאדים להתנדף. ניתן לאפות כמה תבניות בו זמנית.

יש לבדוק מדי פעם כדי שהעגבניות לא יתייבשו יותר מדי ויאבדו את טעמן (כמו הקנויות). כאשר העגבניות יבשות, אך צבען עדיין אדום, יש להוציאן מהתנור, להעביר לצנצנת זכוכית ולהציף בשמן זית עד לכיסוי כל העגבניות. ניתן להוסיף לצנצנת מספר עלי רוזמרין.

 


 

פסטה עם עגבניות מיובשות

1 חבילה פסטה (500 גר'),                                  

4 כפות עגבניות מיובשות,

5 זיתים שחורים קצוצים גס,

2 בצלים ירוקים,

4-5 פטריות שמפיניון פרוסות דק,

1/4 כוס שמן זית,

מלח, פלפל גרוס לפי הטעם.

 מבשלים את הפסטה במים רותחים ומעט מלח לדרגת בישול אל-דנטה (כשחותכים את הפסטה רואים במרכזה נקודה בהירה יותר). מסננים את הפסטה מהמים. אם היא מיועדת להגשה מידית אין צורך לשטוף, אלא לצקת את הרוטב ולהגיש.

להכנת הרוטב מחממים שמן זית במחבת, מוסיפים בצל ירוק קצוץ, עגבניות מיובשות, זיתים, מלח ופלפל ואת הפטריות הקצוצות. מקפיצים כנה דקות במחבת ויוצקים על הפסטה המוכנה. מערבבים ומגישים.

 

 


 

גליל בצק עלים עם בשר טחון                      עליזה אילון

1/2  ק"ג בשר טחון,

2 ביצים קשות,

1 בצל גדול,

זיתים ירוקים חתוכים,

פטרוזיליה,

מלח, פלפל שחור לפי הטעם,

צנוברים,

בצק עלים.

 

לטגן את הבצל בשמן זית, להוסיף את הבשר הטחון, לבחוש ולפורר על אש קטנה. להוסיף תבלינים ומעט מים עד שהבשר מבושל. לצנן.

לרדד בצק עלים לעלה מלבני, להניח חלק מהבשר ועליו ביצים קשות חתוכות, זיתים, פטרוזיליה וצנוברים. למרוח בביצה ולפזר שומשום. לחרוץ חריצים כהכנה לחיתוך. לאפות בחום בינוני עד שמזהיב.

 


 

 

קובנה  (לחם תימני)                                  שולי גלוסקא

4 כוסות קמח רגיל,

25 גרם שמרים טריים,

5 כפות סוכר, כפית מלח, כפית גדושה קצח,

רבע כוס שמן,

ביצה,

כוס ורבע מים פושרים,

שליש מרגרינה "מזולה".

לערבב היטב את כל החומרים, חוץ מהמרגרינה. ללוש היטב שלוש פעמים במרווחים של כרבע שעה.  בפעם הרביעית לחלק את הבצק על משטח מקומח ל-7  כדורים ולהניח להם שוב לתפוח מעט.

על משטח משומן לפתוח כל כדור ולמרוח עליו שביעית מהמרגרינה. לקפל לחצי, לרבע ואז ליצור כדור ולהניח בתוך סיר מתאים (בקוטר של 20 ס"מ) להתפיח שוב כחצי שעה בסיר סגור. לאפות כשעה, כמו עוגה, מבלי לפתוח את התנור. אפשר להשאיר לשעתיים שלוש נוספות בחום נמוך מאוד.

 

 


 

פשטידת כרישה וקישואים                            גאולה גל

4 כרישות – החלק הלבן בלבד,

5 קישואים בינוניים לא קלופים,

4 ביצים,

1 כוס פתיתי תפוחי אדמה,

1/2 כוס קמח,

1 גביע קוטג' או שמנת רגילה,

1/2 גביע גבינה למריחה 5%, או כל גבינה אחר,

מלח ופלפל לפי הטעם.

 

לפרוס את כרישה ולטגן כ-15 דקות במעט שמן או חמאה תוך בחישה מתמדת. לגרד את הקישואים בפומפייה גסה, לפזר עליהם מלח ולהניח לנוזלים להינגר, לסחוט. להוסיף לכרישה את הקישואים ואת שאר החומרים. לערבב. לשפוך לתבנית ולאפות בחום 180 מעלות כשעה.  אפשר לפזר גבינה צהובה מגורדת לפני האפייה.

 

 


 

שבלולי גבינה או תרד                                 עליזה אילון

 

 בצק עלים,

גבינת קוטג',

2 ביצים,

3 כפות אבקת מרק פטריות,

150 גר' גבינה צהובה – כל גבינה.

 

לרדד את הבצק. לערבב את כל החומרים ולמרוח על הבצק. לגלגל, לפרוס לעיגולים ולהניח על תבנית לאפייה.

 

שבלולי תרד או מנגולד – לשטוף ולחתוך את עלי המנגולד (ללא הגבעולים)  לרצועות דקות. להוסיף 2 ביצים ו1/2 ק"ג גבינה מלוחה. להמשיך לפי ההוראות לגלילי גבינה.

 

 


 

פשטידת תפוחי אדמה וחצילים                     אשר אקר

 

4 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים לעובי של 5-8 מ"מ,

2 חצילים פרוסים לאורך, מטוגנים וחתוכים לרצועות,

3-4 עגבניות, פרוסות כמו תפוחי האדמה,

קופסת פטריות חתוכות, ללא הנוזלים,

3 בצלים גדולים, פרוסים ומוזהבים,

גבינות קשות – מלוחות וצהובות מגורדות גס,

4 ביצים,

אבקת מרק בטעם עוף,

פטרוזיליה קצוצה או יבשה,

מלח,

מרגרינה בטעם חמאה.

 

לשמן במרגרינה תבנית גדולה בעומק של 6 ס"מ לפחות. לרפד בפרוסות תפוחי אדמה. עליהן לפזר את רצועות החצילים כרשת סבכה. השכבה הבאה היא פטריות. עליהן - עגבניות פרוסות, ולבסוף – שוב תפוחי אדמה.  על הכול מפזרים את תערובת הגבינות הקשות, ומעל יוצקים באופן אחיד את בלילת הביצים + כ-2 כפות אבקת מרק + פטרוזיליה + מלח. מכסים את התבנית  ו...לתנור לשעה עד שעה ורבע בחום 175 מעלות. להסיר את הכיסוי ולהמשיך לאפות עוד כרבע שעה לקבלת פשטידה מושחמת ופריכה.

אפשר להגיש עם מטבל העשוי מגבינה לבנה + שמנת או אשל + עירית או בצל ירוק קצוץ דק ותבלינים.

 

 


 

זיתים מרוקניים מבושלים                               שרה חסון

 

מרתיחים פעמיים-שלוש (ומחליפים מים) 1/2 ק"ג זיתים ירוקים ללא גרעינים. בסיר רחב מאדים 5 שיני שום, ו-2 עגבניות בשלות קלופות ב-5 כפות שמן. מסננים את הזיתים ומוסיפים לסיר. מוסיפים כוס מים רותחים ותבלינים: 1/4  כפית כורכום, 1/4 כפית פלפל שחור ומיץ לימון. מבשלים עד שהנוזלים מתאדים. מקשטים בפטרוזיליה.

 


 

קובנה                                                         שושנה קיסר

1/2 קוביית שמרים,

1.5 כפות מלח,

4 כפות סוכר,

2 ביצים,

כ-3 כוסות מים פושרים,

לערבב את כל החומרים, להניח לכמה דקות עד שהשמרים מגלים סימני חיים.

להוסיף 1 ק"ג קמח ולבחוש בכף.

להניח ל-10 דקות, וללוש ביד רטובה

להניח לתפוח.

להמיס 200 גר' מרגרינה או חמאה בסיר גדול. אפשר להחליף חלק מהמרגרינה בשמן. לרפדים את הסיר בגושי בצק  שגודלם כחופן (בגודל לימון). להקפיד שכולם יהיו מצופים בשמן. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות. אחרי 10 דקות מנמיכים את הטמפרטורה לחום של שבת, ומשאירים  לכל הלילה.

הופכים על צלחת הגשה. אוכלים עם דבש, או עם סחוג ועגבניות מרוסקות.

סחוג: 2 ראשי שום + 4 פלפלים חריפים + כוסברה + חוואיג' + מלח.  לטחון במעבד מזון.

 

 


 

חטיפי בורקס                                                שושי אשל

 

400 גר' בצק עלים,

250 גר' גבינה לבנה,

3/4 כוס גבינה צהובה מגוררת,

בצל ירוק קצוץ דק,

כף אבקת מרק פטריות,

מלח, פלפל, פפריקה חריפה,

 

לחלק את הבצק ל-3 חלקים, לרדד כל חלק
לעלה מאורך, למרוח 1/3 מהמלית, לגלגל
ולהקפיא לשעה  לפחות. לפרוס לפרוסות
דקות, להניח בתבנית משומנת, או על נייר
אפייה.
לאפות 20 דקות בחום נמוך.

 

 


 

קנלוני                                                           ברכה ברנע

 

לחביתיות:

2 ביצים,

 1/2  כוס קמח,

1/2 – 3/4 כוס חלב.

מערבבים ביצים + קמח + חלב לפי הסדר, למניעת היווצרות גושים. מטגנים חביתיות במחבת טפלון , כ-8 במספר.

לרוטב:

קוצצים בצל בינוני ו-3 שיני שום ומאדים במעט שמן. מוסיפים קופסת רסק עגבניות מהולה במים (פי 3 מכמות הרסק). מתבלים לפי הטעם, יש להוסיף מעט סוכר. מבשלים על אש נמוכה כרבע שעה.

מלית:

ממלאים את החביתיות במלית גבינה: קוטג' וקצ'קבל או גבינת תבור ורוקפור (או כיד הדמיון).

ממלאים את החביתיות, מניחים בתבנית אפייה, מכסים ברוטב. לפני ההגשה מחממים בתנור, לא במיקרו!

 

 


 

לחם ירקות                                               שוש אלימלך

 

1 ק"ג קמח,

100 גר' שמרים,

3 כפות סוכר,

1/4 כוס שמן,

כף מחוקה מלח,

חצי ליטר מים פושרים.

ללוש את כל החומרים, להתפיח כשעה ורק אז להוסיף אגוזים, חתיכות עגבניות מיובשות, חתיכות זיתים, בצל ירוק קצוץ, גמבה קצוצה – ועוד כיד המלך.

ליצור כיכר בעובי של 6 ס"מ, להתפיח עוד כ-20 דקות, למרוח בביצה, לפזר מעל מעט קצח ולאפות בחום של 180 מעלות.

 

 


 

 

פוקצ'ה                                                       שוש אלימלך

 

1 ק"ג קמח,

50 גר' שמרים,

2 ביצים,

50 גר' סוכר,

30 גר' מלח,

1/2 כוס שמן זית,

1/2 ליטר מים פושרים,

לעבד את כל החומרים במערבל מזון. לשטח בתבנית לגודל ולצורה הרצויים ולאפות 12 דקות בתנור חם מאוד – 220 מעלות. אפשר להוסיף עשבי תיבול, גבינות, חצילים, זיתים ועוד...

 

 


 

צ'ימיצ'ורי                                                       דיאנה אורן

 

הרוטב האולטימטיבי לאסדו ולבשרים על האש, לכל ארגנטינאי ה"נוסחה הסודית" שלו. זו הנוסחה של חיים.

יש להכין את הרוטב יום מראש ולשמור בצנצנת זכוכית במקום קריר.

 

לקצוץ על קרש 1/2 חבילה פטרוזיליה וראש שום.

להכניס לצנצנת זכוכית.

 

להוסיף:

3/4 כוס שמן תירס, חמניות או קנולה,

3/4 כוס חומץ  בן יין אדום

מלח ופלפל אדום לפי הטעם,

כפית סוכר,

כפית אורגנו,

1/2 כפית צ'ילי, אם אוהבים חריף.

 

לנער בצנצנת, לטעום ולתקן את התיבול.

 

 


 

 

סלט חסה ברוטב צ'טני                                תלמה סגל

1 חסה,

3 תפוחי עץ חתוכים לרצועות,

3 ראשי בצל ירוק,

גבעולי עירית,

100 גר' צימוקים בהירים,

100 גר' בוטנים מטוגנים,

50 גר' שומשום מטוגן,

לרוטב:

1/2 כוס שמן תירס,

2 כפות חומץ,

3 כפות מיץ לימון,

1/2 כפית קארי,

1 כפית חרדל,

מלח,

4 טיפות טבסקו,

3 כפות ריבת משמש.

 


 

מוס טונה                                                             כוכי לוי

מתכון לאירוח קל

 

1 בצל גדול

2 קופסאות טונה

מלח, פלפל פפריקה

חצי חבילה שמיר

מיץ משני לימונים

שמנת חמוצה

3 כפות מיונז

2 ג'לטין מומס ב-1/2 כוס מים רותחים

להכניס את כל החומרים למעבד מזון. לעבד היטב. לצקת לכלי הגשה, אפשר בצורת דג ולקרר כמה שעות.

להגשה – להפוך את המוס אל תוך מגש. אם יש צורך אפשר לטבול את התבנית במים חמים. להגיש עם קרקרים, זיתים ובירה.

 


 

 

סלט גזר                                                     פירחה עלוני

 קיבלתי את המתכון מחברתי יעל

 

ק"ג גזר מגורר גס,

1 צרור עירית קצוצה,

פקאן סיני קצוץ גס – לפזר לפני ההגשה,

לרוטב:

1 כוס שמן מזולה,

1/2 כוס חומץ הדרים,

1 כפית פלפל שחור, 1 כפית מלח,

1/2 ראש שום כתוש,

4 כפיות סוכר,

8 כפיות חרדל חריף.

לערבב בבלנדר עד קבלת מרקם קרמי.

הרוטב טוב גם לסלט חסה ולסלט עלים. הוא נשמר בקירור זמן רב.

 

 


 

סלט ברוקולי                                                 פירחה עלוני 

 

2 תפרחות ברוקולי מפורקות לפרחים קטנים. את גבעולי הברוקולי יש לקלף ולחתוך לפרוסות דקות.

לרוטב:

 1/2- 3/4 כוס חומץ,

2 כפות סוכר,

1 כף  מלח,

1/2 – 3/4 כוס צימוקים,

3-4 כפות מיונז,

1/2 – 3/4 כוס פקאן סיני, לפזר לפני ההגשה.

לשים את כל החומרים (חוץ מהאגוזים) בשקית פלסטיק ל-24 שעות במקרר. להפוך מדי פעם.

 

 


  

סלט וולדורף                                            הדיה אפשטין

 

6 תפוחי עץ מזן אלכסנדר קלופים וחתוכים,

שורש סלרי מגורר,

קופסת קוביות אננס, רצוי לייט, ללא הנוזלים,

50 גר' אגוזי מלך קצוצים,

1/2 כוס מיץ לימון,

קורט מלח.

לערבב הכול ולהגיש. ניתן להכין יום מראש.

 


 

סלט אבוקדו ויוגורט                                          אלה גואל

מתכון של אמא שלי, מירה. נפלא לאירוח חלבי.

 

2 אבוקדו גדולים, לא רכים מדי,

מיץ מלימון אחד,

4 מלפפונים חמוצים במלח,                             

1 גביע יוגורט,

2 שיני שום כתושות,

מלח, פלפל,

צנוברים קלויים.

קולפים את האבוקדו וחותכים לקוביות בגודל 1 ס"מ. מתיזים לימון כדי למנוע השחרה. להוסיף  לאבוקדו את המלפפונים  חתוכים לקוביות קטנות, את השום, המלח והפלפל. לערבב קלות. לפזר את הצנוברים מלמעלה. ניתן לערבב חלק ביוגורט.

 

 


 

סלט מנגו עם גבינת פטה                              אתי פינטו

 

4 מנגו,

150 גר' גבינת פטה,

חבילת רוקט,

שמן זית,

מלח.

לקלוף המנגו ולחתוך לקוביות. לחתוך את הפטה לקוביות. לקצוץ את הרוקט. לערבב, להוסיף מעט שמן זית ומלח. להגיש קר.

 

 


 

סלט וולדורף-אגסים                                          לאה קסל

 

המתכון שונה מסלט הוולדורף המסורתי. הוא עדין מאוד, וטעמו נפלא. קיבלתי אותו מחברתי, נילי ישראלי, שהיא בשלנית מעולה.

 

1 קופסת קוביות אננס – לסנן,

1/2 ק"ג אגסים חתוכים לרצועות,

2 תפוחי עץ גרנד חתוכים לרצועות,

1 גזר בינוני מגורד,

1 שמנת חמוצה,

מלח, פלפל,

כוס אגוזים קלויים או צנוברים.

לערבב הכול. לפני ההגשה להוסיף את האגוזים.

 

 


 

סלט חצילים קלויים                                         שרה חסון

 

3-4 חצילים קלויים (עטופים בנייר אלומיניום על אש גלויה, שרופים על גבי מחבת שהוקרבה למטרה זו, או קלויים בגריל בתנור.)

פלפל אדום או עגבנייה  קלופה חתוכים לקוביות קטנטנות,

2-3 מלפפונים חמוצים או ירוקים  - לא קלופים, חתוכים לקוביות קטנות,

בצל ירוק או יבש, לפי הטעם,

בערך כוס טחינה, כפי שאתם רגילים להכין, עם הרבה שום.

 

מרחיקים את קליפות החצילים. משאירים את בשר החצילים במסננת לניקוז הנוזלים. קוצצים את החצילים, מערבבים עם הירקות ועם הטחינה. מתבלים במלח ובפלפל שחור.

 

 

מאפים, עוגות, עוגיות ומלוחים

 

 

עוגת פישפישתין – עוגת סולת                         אתי קארו

 

1.5 כוסות סולת,

1.5 כוסות קמח, 

1 שקית אבקת אפייה,                                                        

1 שקית סוכר וניל,

1/2 כפית קינמון,

1 כוס שמן,

1 כוס מים,

לערבב את כל החומרים היבשים בקערה. לצקת עליהם את המים והשמן שהורתחו יחד ולערבב בכף עץ. לשפוך חצי מהכמות לתבנית משומנת לפזר את המילוי:

100 גר' אגוזים,

חצי כוס בוטנים,

1/2 כפית קינמון,

 1 כף סוכר.

מכסים בשאר הבצק. מסמנים על הבצק צורות מעוינים או משולשים, ובמרכזן מניחים שקד לקישוט. מפזרים מעט שומשום.

אופים כ-50 דקות בחום של 160 מעלות.

בעוד העוגה חמה יוצקים עליה סירופ העשוי מכוס ורבע סוכר, כוס מים ומיץ מחצי לימון שהורתחו יחד.

 


 

 

עוגת תפוחי עץ                                                  אתי פינטו

 

4 ביצים,

1.5 כוסות סוכר,

1.5 כוסות שמן,

1.5 כוסות קמח תופח,

6-7 תפוחי עץ קלופים וחתוכים לתוך מי לימון,

מעט סוכר חום, קינמון, צימוקים ושקדים.

בתבנית משומנת לסדר את פרוסות התפוחים (שסוננו ממי הלימון), לפזר מעט סוכר חום, קינמון, צימוקים ושקדים.

במעבד מזון להכין בצק משאר החומרים ולצקת על תפוחי העץ שבתבנית.

לאפות כ-45 דקות בחום של 150 מעלות.



רולדה עם שמנת מתוקה ואינסטנט פודינג        גאולה גל

4 ביצים,

3/4 כוס סוכר,

3/4 כוס קמח,

כף אבקת אפייה,

שמנת מתוקה,

פודינג אינסטנט וניל או שוקולד,

1 כוס חלב,

שוקולד מריר מגורר או קוקוס.

להקציף את החלבונים עם הסוכר. להוסיף את החלמונים בהדרגה. במהירות איטית להוסיף את הקמח ואבקת האפייה.

לרפד תבנית בנייר אפייה ולשמן. לצקת את הבצק ולאפות בחום של 180 מעלות כ-20 דקות, עד שמזהיב.

לגלגל את העוגה מיד עם הנייר ולהניח להתקרר. לפתוח בעדינות, למלא  באינסטנט פודינג מוקצף עם שמנת וחלב, או בשמנת בלבד. לגלגל שוב, ללא הנייר. לקשט בשאר השמנת ובפירורי שוקולד או קוקוס.

 

 


 

עוגת אגוזים נמוכה                                            חנה בויקו

 

2 כוסות קמח תופח,

3/4 כוס סוכר,

1/2 כוס שמן,

2 ביצים,

3/4 גביע לבן,

1 כפית תמצית וניל,

1 כף מיץ לימון, כפית קליפת לימון מגוררת,

קורט מלח.

לערבב את כל החומרים, רצוי במערבל במהירות בינונית, עד שמתקבל בצק אחיד וחלק. לצקת לתבנית בקוטר 26. לא לאפות עדיין. לרכך 1/2 כוס ריבת משמש במיקרו ולמרוח על הבצק שבתבנית. לקצוץ 3/4 כוס אגוזים ולפזר על הריבה.לאפות בחום בינוני כ-35 דקות עד שהעוגה יציבה.

לבחוש 1/3 כוס אבקת סוכר עם כף מים רותחים ולטפטף על העוגה אחרי שהתקררה מעט.

 


 

 

עוגיות שקדים איטלקיות                                 לאה קסל

נפלאות בטעמן ומסוכנות לגזרה, אי אפשר להפסיק לאכול אותן...

 

לערבל בבלנדר או במעבד מזון במשך 10 דקות 4 חלבונים ו-  150 גר' אבקת סוכר. (לא להקציף!)

 

להוסיף ידנית 150 גר' קמח תופח  ו-150 גר' שקדים שלמים.

 לצקת לתבנית מוארכת, משומנת ומקומחת. לאפות בחום בינוני עד שמזהיב. להניח ל-12 שעות ולפרוס לפרוסות הדקיקות ביותר האפשריות.

לאפות את הפרוסות בחום בינוני עד קבלת גוון בהיר ביותר. זהירות! – העוגיות נוטת להישרף.

 


 

פאי פירות                                                         לאה קסל

 

את המתכון לקחתי מספר בישול אמריקני שקיבלתי מחברתי עדינה. במקורו הוא פאי דובדבנים, אך הוא מצוין גם לניצול פירות הקיץ שאינם נראים במיטבם, אך ראויים עדיין למאכל. נפלא עם כדור גלידה בצד.

 

לערבב יחד 250 גר' קמח, 200 גר' חמאה ו-3 כפות מי קרח.

 לרפד תבנית פאי ב-2/3 מהבצק ולהכניס למקרר לשעה לפחות.

למלא ב-4 כוסות פירות קיץ חתוכים לקוביות מעורבים בסוכר (לפי הטעם בהתאם למתיקות הפרי), + 1/3 כוס קמח, 4 כפיות תמצית וניל וקינמון לפי הטעם – ככפית.

את שארית הבצק ניתן לגרד מלמעלה או לרדד במערוך, לחתוך לרצועות ולהניח שתי וערב על גבי הפרי. רצוי לפזר 50 גר' קוביות חמאה קטנות מעל הבצק.

לאפות עד קבלת גוון דבש בהיר.

 


  

קינוח פירות מהיר                                            שרה חסון

 

לפזר פירות חתוכים בתבנית פיירקס. עדיף פירות קיץ, אבל הכול הולך, חוץ מאננס והדרים. לטפטף 1/2 כוס שמנת מתוקה ולפזר כמה כפות סוכר חום – לפי הטעם ולפי מתיקות הפרי. לפזר למעלה פירורים עשויים מ-100 גר' חמאה, 8 כפות קמח, 8 כפות סוכר,קורט מלח ומעט קינמון. אפשר להוסיף לפירורים אגוזים או שקדים קצוצים . לאפות 30-40 דקות בחום בינוני, עד שמבעבע מסביב. טוב קר או חם.

 


 

עוגת פרג                                                        צביה לבסקי

עוגה זו גילית במסיבת יום הולדת משפחתית, ומאז נכנסה לרשימת המועדפים. זו עוגה רכה ועסיסית, ללא קמח, והיא מיועדת לחובבי פרג.

 

250 גר' פרג טחון טרי!

1 כוס סוכר,

1/2 כוס שמן, עדיף קנולה,

1 כוס חלב,

5 ביצים מופרדות,

חופן שוקולד צ'יפס או 100 גר' קוקוס,

1 חבילה אינסטנט פודינג וניל.

 

להקציף החלבונים עם חצי כוס סוכר.

בקערה נפרדת לערבב חלמונים עם חצי כוס סוכר. להוסיף את שאר החומרים. לאחד בזהירות בתנועות קיפול את תערובת העוגה עם קצף החלבונים. להכניס לתבנית אפייה בקוטר 28, משומנת בתחתית בלבד. (שימון הדפנות מונע מהעוגה לטפס ולתפוח.)

לאפות כ-40 דקות בתנור חם – 180 מעלות.

 


 

  

עוגת גזר                                                    אורנה מחנאי

העוגה יובאה מארצות-הברית

 

3 כוסות קמח,

2 כוסות סוכר,

2-3 גזרים מגורדים,

1 כוס שמן,

3 ביצים,

1 כפית אבקת אפייה,

1/2 כפית סודה לשתייה,

1/2 כפית מלח,

2 כפיות קינמון, לפי הטעם,

אגוזים, אם רוצים.

 

לערבב הכול יחד, לאפות בתבנית עגולה, עדיף עם חור באמצע, בחום בינוני.

 


 

  

עוגיות טחינה                                         אורנה מחנאי

המקור- שרה אמויאל ז"ל,  אמא של עליזה אילון.

 

3 כוסות קמח,

3 שקיות סוכר וניל,

1 שקית אבקת אפייה,

1 חבילה מרגרינה,

1 כוס סוכר,

1 כוס טחינה.

לערבב יחד, ליצור כדורים קטנים ולמעוך קלות במזלג. לפזר שומשום ולאפות בחום בינוני.

 

 


 

עוגת גבינה                                                            נאוה גל

עוגת גבינה של אמא שלי. מכל עוגות הגבינה – זו הטובה ביותר.

 

לבצק:

3/4 חבילה מרגרינה,

1/2 כוס סוכר, 3

חלמונים,

1 כוס+3/4 קמח תופח.

לעבד לבצק במעבד מזון ולרפד תבנית בגודל 25 X 35.

 

למילוי:

כוס חלב,

1/4 כוס סוכר,

כף גדושה פודינג, לא אינסטנט!

1/4 חבילה מרגרינה.

להרתיח 3/4 כוס חלב עם 1/4 כוס סוכר.

להמיס כף פודינג ב-1/4 כוס חלב קר ולצקת אל החלב הרותח. לבחוש עד להסמכה.

להוסיף 1/4 חבילה מרגרינה.

 

750 גר' גבינה לבנה 9%,

2 ביצים שלמות,

1/2 כוס סוכר,

כפית תמצית וניל.

לערבב את תערובת הגבינה עם הפודינג, לצקת על  הבצק ולאפות 20 דקות בחום של 175 מעלות.

 

להקציף 3 חלבונים ו-1/4 כוס סוכר. לשטח על הגבינה לאחר 20 דקות אפייה. להמשיך לאפות עוד 25 דקות.

 

 


 

 

עוגיות ממרח תמרים                                          גאולה גל

5.5 כוסות קמח,

1 כפית אבקת אפייה,

1 כוס שמן,

3/4 חבילה מרגרינה מומסת,

1 כוס מים.

ללוש את כל החומרים, לחלק ל-8 כדורים ולהכניס לשעה למקרר. להוציא ולרדד את הבצק על משטח מקומח למלבנים.

 

1.5 קופסת  ממרח תמרים,

1 כוס אגוזים קצוצים,

קינמון, אבקת סוכר.

למרוח בממרח התמרים ולפזר מעט קינמון ואגוזים קצוצים. לגלגל לגלילות, להניח בתבנית לא משומנת ולסמן חתכים לפרוסות.

לאפות ב-180 מעלות עד שיזהיב. לקרר, לחתוך לפי הסימנים ולפזר אבקת סוכר.

 


 

עוגיות לקום                                                       ענת איתן

אלה עוגיות שנהגתי להכין יחד עם אמי כשהייתי ילדה. המתכון לקוח מפנקס המתכונים שהכנתי לאמי בכתב ידי לפני כארבעים שנה.

 

ללוש בצק מ-200 גר' מרגרינה או חמאה, שמנת חמוצה,חבילה קמח תופח וקורט מלח ולהשהות במקרר ל-24 שעות.

המילוי:

100 גר' צימוקים,קופסה של ממתקי  רחת-לקום פרוסים לאורכם למלבנים, 1/4 ק"ג שומשום קלוי, ריבה.

מרדדים את הבצק למלבנים של  כ- 30X 20 ס"מ. מורחים כל עלה בשכבה דקה של ריבה, מפזרים בנדיבות שומשום קלוי וצימוקים, מניחים את פרוסות הרחת-לקום זו ליד זו לאורך עלה הבצק ומגלגלים לרולדה מהודקת. מורחים בביצה. אפשר לפזר שומשום מלמעלה.

אופים עד שמשחים ופורסים לפרוסות בעובי של  כ- 1 ס"מ.

 


 

עוגיות במילוי תמרים ואגוזים                           שרה זקן

1/4 כוס סוכר,

200 גר' חמאה או מרגרינה רכה,

1 ביצה,

1 שקית סוכר וניל,

לערבל הכול היטב במיקסר.

 להוסיף:

1/2 כוס מיץ תפוזים,

3 כוסות קמח,

1 שקית אבקת אפייה,

קליפת לימון.

המילוי:

350 גר' אגוזי מלך,

ממרח תמרים,

קינמון,

שומשום.

 

לעבד את הבצק, לחלק ל 5-6 חלקים. לרדד כל עלה בנפרד ולמרוח אותו בממרח תמרים. עליו לפזר את האגוזים, הקינמון והשומשום. לאפות בחום בינוני עד להזהבה. אפשר לפרוס את הרולדות לפני האפייה, או לפרוס את המאפה לאחר האפייה בעודו חם ולפזר אבקת סוכר.

 


 

 

בייגל                                                                    שרה זקן

1 ק"ג קמח,

1 כוס שמן,

200 גר' חמאה או מרגרינה,

2 שקיות אבקת אפייה,

2 כוסות מים פושרים,

כף מלח,

כף סוכר.

 

ללוש הכול יחד היטב. לעצב צורות בייגל בגודל
הרצוי. למרוח ביצה טרופה במברשת ולפזר
שומשום.
לאפות בחום של 180 מעלות עד להשחמה.

 

 


 

"מלוחים"                                               ברכה אברמיצקי

אמא שלי וחברותיה בקיבוץ היו עושות עוגיות שנקראו "מלוחים" – פסים דקים, פריכים שאפשר ורצוי לנשנש או לאכול עם גבינה לבנה. אני ואחותי אהבנו אותם במיוחד.

 

3 כוסות קמח,

1 חבילה מרגרינה רכה, בטמפרטורת החדר,

3/4 כוס מי ברז,

שומשום, לא מעט,

ביצה למריחה,

מעט מלח.

 

לשים ביד את הקמח, המרגרינה והמים. עוטפים בניילון ומכניסים למקרר לכמה שעות. מחלקים לכדורים ומרדדים כל אחד לשכבה דקה על משטח מקומח. מניחים בתבנית משומנת, מורחים בביצה וחותכים שתי וערב בגלגלת.

לאפות כ-10 דקות בתנור חם, עד להזהבה.

 

 

 


  

חטיפים מלוחים                                               שרה חסון

 

מרתיחים בסיר 1 כוס מים, 100 גר' חמאה ו-1 כפית מלח.

 

מוסיפים בבת אחת 1 כוס קמח וממשיכים לבחוש ולבשל עד שהתערובת נפרדת מדפנות הסיר. מורידים מהאש.

 

מוסיפים תוך כדי בחישה  4 ביצים, בזו אחר זו, ו-100 גר' גבינה צהובה פיקנטית מגוררת דק.

 

מזלפים בשק זילוף או מסדרים בכפית כדורים קטנים בקוטר 2 ס"מ בתבנית אפייה.

 

אופים כ-25 דקות ב-190 מעלות.

 

 

 

קינוחים ועוד

 

  

 

סורבה בחצאי לימונים                                     חדוה לוי

1 ק"ג לימונים,

2/4 כוס סוכר,

1/2 כוס מים,

קליפה מגוררת מלימון אחד.

 

חוצים את הלימונים וסוחטים אותם.  מרחיקים את שאריות הפרי, ומותירים רק את הקליפה. מקפיאים.

ממיסים את הסוכר במים + מיץ לימון + קליפת לימון. מקפיאים לשעתיים. מוציאים, מערבבים היטב ומקפיאים שוב. אחרי שעתיים או למחרת היום למלא את חצאי הלימונים הריקים בסורבה.

טוב להפרדה בין מנות או כקינוח.

 

 


 

קינוח גלידה על טהרת הפרי                        עליזה אילון

6 תמרים לחים, 10 תותים, 2 בננות, 1 שמנת מתוקה.

 

יש להקפיא את הפירות לפני ההכנה. ניתן להקפיא את
הפירות בעונתם ולשמור לשעת הצורך. להכניס הכול
לבלנדר ולהקציף. ניתן להוסיף אגוזים מסוכרים,
פירורי שוקולד ועוד.. – כיד הדמיון.

 

 


 

ריבת תפוזים מעולה                                       עליזה אילון

 

ריבה של אמי, זיכרונה לברכה, אשר הייתה צדקת גמורה ובשלנית מעולה.

 

1.5 ק"ג פרי, 3 ק"ג סוכר, 3 ליטר מים, מיץ משלושה לימונים.

לסחוט את התפוזים. לאחר הסחיטה לחתוך את הפרי לרצועות דקות.

לבשל את מיץ התפוזים, מיץ הלימון, התפוזים החתוכים והמים על אש גבוהה כשעה וחצי. להוסיף את הסוכר ולבשל עוד 45 דקות.

לבדוק הסמיכות על צלוחית קרה.

 

 


 

תפוחים אפויים                                           צבייה לבסקי

8 תפוחים  מכל זן שהוא,

בקבוק יין מתוק, או חצי בקבוק יין + מים, או מיץ תפוזים,

1/3 כוס סוכר לבן או חום,

קינמון,

צימוקים, אגוזים או שזיפים מיובשים – לא חובה.

 

לקטום את גבעולי התפוחים וליצור במקומם גומה בסכין או במכשיר המיועד לכך.  לעשות חתך מסביב לתפוח למנוע את התבקעותו בזמן האפייה. בכל גומה להכניס מעט סוכר וקינמון.

לסדר את התפוחים בתבנית מלבנית בעלת דפנות גבוהות ולצקת את הנוזלים עד אמצע גובה התפוחים. לשים בתבנית מקל קינמון או מעט קינמון טחון. בשלב זה אפשר להוסיף גם את הפירות היבשים. לכסות ביריעת נייר אלומיניום ולהכניס לתנור שחומם ראש ל-180 מעלות. לאפות כשעה.יש להקפיד שהרוטב לא יתאדה לחלוטין. טעים חם או קר. מצוין עם כדור גלידה.

 


 

חבושים - מרשמי ראש השנה סוזן בן-זכרי

 

בזמנו, במרוקו, היו תפוחי העץ פרי נדיר ויקר. לנו, הילדים, אמרו שזה פרי רק לצרפתים... לכן השתמשנו בחבושים במקום בתפוחי עץ.

 

תוספת לתבשיל כבש או עוף

לקלף 5-6 חבושים יפים וצהובים.

לחלק כל חבוש ל-8 חלקים ולהניח בקערת מי לימון למנוע השחרה.

להשחים בסיר בצל קצוץ גס ב-1/4 כוס שמן. להסיר מהאש ולהוסיף את החבושים, מעט מלח, אבקת מרק וסוכר חום. לכסות במים ולבשל כחצי שעה, לתבל במעט קינמון. החבושים צריכים להיות רכים, אבל לא להתפורר.

 


 

ריבה לברכה: "תתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה"

מכינים כמו במתכון הקודם. כשהחבושים מתרככים מעט מוסיפים כוס סוכר, מנמיכים את האש ומדי פעם "מקפיצים" את החבושים עד שהנוזלים כמעט נספגים. (אין לבחוש כדי לשמור על צורת החבושים.) בשלב זה מוסיפים שומשום בשפע, שיידבק בפלחי החבושים, ומתבלים בקינמון. הכול מקבל צבע של דבש וריח נהדר.

 


 

סיר לראש השנה – צבעוני ומלא כוונות טובות סוזן בן-זכרי

נוהגים אצלנו לברך על הדלעת: "שייקרעו", על קישוא: "שייקרעו", על הכרתי: "שייכרתו", וכך מכינים סיר לראש השנה.

1 בצל,

פרוסות עבות של דלעת לפי מספר הסועדים,

פרוסות עבות של קישוא,

5-6 ראשי כרתי – כרשה ללא העלים הירוקים,

מאדים את הבצל בשמן עד שקיפות בסיר גדול ושטוח.מסדרים בו את כל הירקות. מתבלים במלח, בכרכום, באבקת מרק, בפלפל שחור ובסוכר חום.

מכסים הכול במים, ומבשלים על אש בינונית.

 


 

גרנולה ביתית                                                צביה לבסקי

הדבר האמיתי, לא דומה לתערובת החשודה שמוצאים על מדפיי המרכול.

3 כוסות שיבולת שועל, לא טחון!

1 כוס שומשום, 1/2 כוס שקדים קצוצים, 1/2 כוס אגוזים קצוצים, 5 כפות דבש, קינמון, צימוקים, פירות יער או פירות מיובשים אחרים מסוגים שונים לא חובה.

בתבנית מרווחת לפזר שיבולת שועל, שומשום, שקדים ואגוזים. לצקת את הדבש ולהכניס לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-20 דקות. לערבב מדי פעם בכף עץ ולהקפיד שלא יישרף. כשהתערובת מזהיבה להוציא, להוסיף את הפירות היבשים ולערבב. מצוין כארוחת בוקר עם יוגורט משובח.

 


 

 Irish Cream                            שרה חסון

 

5 חלמונים,

1/2 כוס סוכר,

3 כפיות נס קפה,

2 כוסות שמנת עמידה לקפה,

ו כוס אלכוהול: ויסקי, ודקה, קוניאק או אלכוהול נקי,

כמה טיפות וניל.

 

לשים בבלנדר ולערבל. לשמור בקירור, ממילא לא יישאר
להרבה זמן.

 


 

לימונצ'לו - ליקר לימון    שרה חסון

 

0.75 ליטר אלכוהול נקי (95%),

קליפות דקיקות מ 10 לימונים, החלק הצהוב בלבד,*

3 כוסות סוכר,

ליטר מים.

לקלף את הלימונים. להשרות את הקליפות באלכוהול בכלי זכוכית אטום לאור (אפשר לעטוף בנייר אלומיניום.) למשך שבועיים.

כעבור שבועיים, להמיס את הסוכר במים חמים. לצנן. לסנן את הקליפות ולזרוק אותן. למהול את האלכוהול המתובל במי הסוכר. למזוג לבקבוקים. הכי טוב לשמור במקפיא ולהגיש קפוא.

 

*מהלימונים שנשארו אפשר להכין תרכיז לימון, לימון כבוש במלח, מוס לימון, פאי לימון...ועוד.

  

 

 

בתיאבון !

 

                                    ותודה רבתי לשרה חסון על היוזמה!

 

 

 

 

 

 

  

 

 חזרה לדף הבית

 

 

         

המקום ותושביו
המועצה
קשר למוסדות הציבור
נושאים עיקריים בטיפול
גזברות
מחלקת הנדסה
בטחון
מחלקת תפעול
חינוך
תרבות וחוגים
נוער
מועדון 50+
אלבום תמונות
שירות וטרינרי
הספריה
פעילות חברתית
· לשון עברית
· מועדון "ספר טוב"
· בית הכנסת
· חבורת הזמר
· קהילת "שורשים"
· מועדון הברידג'
· פיסול באבן
· ‏‏פיסול בעץ ביער
· ספר הבישול הישובי
האגודה למען החייל
מידע חיוני
אמנים ואמנות בישוב
ארכיב
מאבק השלטון המקומי
כביש מס' 1
בעלי מקצוע ביישוב
חוקי עזר
כיצד מנווטים באתר?
בחירות 2013
חזרה לדף הבית חזרה לדף הבית
צור קשר צור קשר
כל הזכויות שמורות למועצה מקומית הר אדר © created by CyberServe